Οι πρώτες μας πηγές για τη γιόγκα τοποθετούνται στην Ινδία έως και 5000 χρόνια πριν. Όλο αυτό το διάστημα η γιόγκα έχει υποδιαιρεθεί σε διάφορα συστήματα ποικίλων προσεγγίσεων και μεθόδων. Ωστόσο, ο βαθύτερος στόχος παραμένει ο ίδιος και υποδηλώνεται από τη σημασία της ίδιας της λέξεις. Γιόγκα σημαίνει ένωση, συμβολίζοντας την ένωση σώματος, νου και πνεύματος, τη σύζευξη του ατομικού με το όλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση αυξημένης ψυχοσωματικής ευεξίας.
Στα αρχαιότερα χρόνια συναντάμε τέσσερα κύρια μονοπάτια στη γιόγκα – τέσσερα διαφορετικά συστήματα, που με την πάροδο των χρόνων έγιναν περισσότερα και οδήγησαν στη γιόγκα που ξέρουμε σήμερα. Αυτά ήταν η Γκνιάνα, η Μπάκτι, η Κάρμα και η Ράτζα.
Οι καταγραφές που έχουμε για την γιόγκα εκείνης της περιόδου προέρχονται από αρχαία κείμενα όπως οι «Βέδες», οι «Ουπανισάδες», η «Μπακαβάτ Γκίτα», οι «Γιόγκα Σούτρας του Πατάντζαλι» κ.α.
Σήμερα, ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα είναι η Χάθα γιόγκα. Η λέξη προέρχεται από το «χα» (ήλιος) και το «θα» (σελήνη) που συμβολίζουν δυο συμπληρωματικές ποιότητας ενέργειας. Ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα που έχουν καταγραφεί είναι η «Χάθα Γιόγκα Πραντίπικα», τον 15ο αι. μ.Χ. Αυτό το σύστημα υιοθετώντας παράλληλα τη βαθύτερη ουσία της γιόγκα, δίνει μεγάλη έμφαση στην υγεία, δύναμη και ευλυγισία του σώματος. Η πρακτική της αποτελείται από την εκτέλεση σωματικών στάσεων (asanas), τεχνικών αναπνοής, τεχνικών διαλογισμού κ.α. Από τη Hatha Yoga προέρχονται και άλλα μεταγενέστερα στυλ όπως η Vinyasa Yoga.
Στις αρχές του 20ου αι. η Χάθα γιόγκα προωθήθηκε σημαντικά στην Ινδία από το δάσκαλο T. Krishnamacharya. Ο Krishnamacharya ίδρυσε την πρώτη σχολή Χάθα γιόγκα και τρεις από τους μαθητές του - ο Iyengar, ο Desikachar και ο Pattabhi Jois, συνέβαλαν στο να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και να εξελιχθεί και σε άλλα στυλ όπως η Iyengar Yoga, η Viniyoga και η Ashtanga Yoga αντίστοιχα. Επίσης, η Χάθα γιόγκα έγινε ευρέως γνωστή στην Αμερική όταν η δασκάλα Indra Devi άνοιξε μια σχολή στο Hollywood το 1947.
Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε τη Γιόγκα ως ένα ολιστικό σύστημα πρακτικής, που ενισχύει το «ευ ζην» μέσα από σωματικές ασκήσεις, τεχνικές αναπνοής, συγκέντρωσης και χαλάρωσης. Ωστόσο, όποιο και αν είναι το σύστημα της γιόγκα ο πρωταρχικός και βαθύτερος στόχος της παραμένει. Γιόγκα είναι η ανακάλυψη του αληθινού Εαυτού. Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις, οι προσδοκίες, οι στόχοι και οι εμπειρίες αλλάζουν, αλλά εκείνος που βιώνει παραμένει.
Namaste
eutopia center