Η όλη διαδικασία της μάθησης του Tai Chi Quan μπορεί να χωριστεί σε 5 στάδια ανάπτυξης. Η καλλιέργειά της ικανότητας απαιτεί αφιέρωση χρόνου και ενέργειας, αυτή είναι εξάλλου και η σημασία της ορολογίας του Kung Fu και το Tai Chi Quan απότελεί μια από τις εσωτερικές του τέχνες.
Η στάση, η θέση του όρθιου στατικού διαλογισμού είναι η πρώτη μορφή άσκησης. Αυτό προετοιμάζει το σώμα για την εξάσκηση του Taijiquan. Πριν μπορέσετε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να ρυθμίσετε τους καθρέπτες, τα καθίσματα κ.λπ. Αυτό είναι παρόμοιο. Σκεφτείτε το dantian ως κέντρο. Το σώμα πρέπει να είναι σε ισορροπία, το μυαλό ήσυχο και γαλήνιο και η ενέργεια να ρέει παντού μέσα στο σώμα. Το βασικό σημείο είναι ότι το σώμα χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο και το qi να ρέει και να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.
Η αρχή της ahimsa είναι η καλλιέργεια μιας κατάστασης ειρήνης στον κόσμο που ζούμε με σημείο αναφοράς την ίδια μας την ύπαρξη. Μη βία σε σωματικό, λεκτικό, νοητικό, ενεργειακό, συναισθηματικό επίπεδο. Στην ουσία, είναι η έκφραση της καλοσύνης και της συμπόσιας ως προς τον εαυτό μου, ως προς τους άλλους, ως προς το ίδιο το περιβάλλον.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές για να βοηθήσουν την επαναφορά της υγείας, να επιταχύνουν την πνευμονική αποκατάσταση και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης και επιπλοκών που μπορεί να επιμένουν.
Οι πρώτες μας πηγές για τη γιόγκα τοποθετούνται στην Ινδία έως και 5000 χρόνια πριν. Όλο αυτό το διάστημα η γιόγκα έχει υποδιαιρεθεί σε διάφορα συστήματα ποικίλων προσεγγίσεων και μεθόδων. Ωστόσο, ο βαθύτερος στόχος παραμένει ο ίδιος και υποδηλώνεται από τη σημασία της ίδιας της λέξεις. Γιόγκα σημαίνει ένωση, συμβολίζοντας την ένωση σώματος, νου και πνεύματος, τη σύζευξη του ατομικού με το όλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση αυξημένης ψυχοσωματικής ευεξίας
Όταν είσαι χαρούμενος, κοίταξε βαθιά μέσα στην καρδιά σου και θα δεις ότι μονάχα εκείνο που σου έχει δώσει λύπη είναι εκείνο που σου δίνει χαρά Όταν είσαι λυπημένος, κοίταξε ξανά μέσα στην καρδιά σου , και θα δεις ότι πραγματικά κλαις για εκείνο που υπήρξε η χαρά σου.
Στα σανσκριτικά το όνομα της στάσης αποτελείται από τις λέξεις “Upavistha” = καθιστή, ανοιχτή, “Kona” = γωνία και “asana” = θέση Από καθιστή θέση με την πλάτη κάθετη προς το έδαφος ανοίγουμε τα πόδια με τεντωμένα γόνατα. Τα δάχτυλα των ποδιών κοιτάζουν προς τον ουρανό και οι φτέρνες σπρώχνουν μακριά και ριζώνουν στη γη.
Στην παράδοση της Yoga (Raja Yoga) υπάρχουν οκτώ μέρη. Το ένα από αυτά (το τρίτο στη σειρά) είναι η εξάσκηση των asanas. Asana σημαίνει σταθερή και άνετη στάση. Η θέση που είναι σταθερή και άνετη μπορεί να προάγει διαλογισμό, γιατί το σώμα δεν ενοχλείται και ο νους δεν αποσπάται από αυτό. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες asanas στην πρακτική της Yoga από ότι πριν από 2000 χρόνια. Η πρακτική και η βελτίωση σε όλες αυτές τις asanas δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις στο σώμα (ορθοσωμία, ευλυγισία και ενδυνάμωση) ώστε να μπορεί να κάθεται άνετα στη θέση του διαλογισμού (sukhasana, padmasana, ardha padmasana, siddhasana) για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς πόνο και ενόχληση. Παράλληλα, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, ο έλεγχος του σώματος μέσα από την πρακτική οποιασδήποτε asana προάγει και τον έλεγχο του νου. Στη Yoga ο νους είναι ελεγχόμενος. Όπως λέει και η αρχαία ρήση από τα Yoga Sutras του Patanjali, «Yoga είναι η παύση των διακυμάνσεων του νου».
“Η ελευθερία έχει δύο πλευρές και αν έχεις μόνο την μία πλευρά, μία και μόνη πλευρά, θα νιώθεις ότι η ελευθερία είναι ανάμικτη με θλίψη. Επομένως πρέπει να κατανοήσεις την όλη ψυχολογία της ελευθερίας. “Η πρώτη πλευρά είναι η ελευθερία από κάτι: από την εθνικότητα, από μια συγκεκριμένη εκκλησία, από μία συγκεκριμένη φυλή, από μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Αυτό είναι το πρώτο μέρος της ελευθερίας, το θεμέλιο της ελευθερίας. Είναι πάντα από κάτι. Μόλις επιτύχεις αυτή την ελευθερία, θα νιώσεις πολύ ελαφρύς και πολύ καλά και πολύ ευτυχισμένος. Και για πρώτη φορά θα αρχίσεις να χαίρεσαι την ατομικότητά σου, γιατί η ατομικότητά σου καλυπτόταν από όλα αυτά τα πράγματα από τα οποία έχεις απελευθερωθεί. “Αλλά αυτό είναι μόνο το μισό και τότε θα έρθει η θλίψη, γιατί λείπει το άλλο μισό. Η ελευθερία από κάτι έχει επιτευχθεί, αλλά ελευθερία για ποιο πράγμα; Η ελευθερία από μόνη της δεν έχει κανένα νόημα, εκτός και αν είναι ελευθερία για κάτι, για κάτι δημιουργικό – ελευθερία να φτιάχνεις γλυπτά, ελευθερία να χορεύεις, ελευθερία να δημιουργείς μουσική, ποίηση, να ζωγραφίζεις. Αν η ελευθερία σου δεν μετατραπεί σε μια δημιουργική πραγμάτωση, θα αισθάνεσαι λυπημένος. Γιατί θα βλέπεις ότι είσαι ελεύθερος: οι αλυσίδες σου έχουν κοπεί, δεν έχεις πια χειροπέδες, δεν έχεις πια αλυσίδες, δεν έχεις πια καμιά φυλακή, στέκεσαι κάτω από την έναστρη νύχτα, απόλυτα ελεύθερος, αλλά πού να πας; Τότε έρχεται μια ξαφνική θλίψη. Ποιο μονοπάτι να επιλέξεις; Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα ζήτημα να πας κάπου – ήσουν φυλακισμένος. Ολόκληρη η συνειδητότητά σου ήταν επικεντρωμένη στο πώς θα απελευθερωθείς, η μόνη σου ανησυχία ήταν πώς να γίνεις ελεύθερος. Τώρα που είσαι ελεύθερος, ένα νέο είδος προβλήματος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τι να κάνεις τώρα που είσαι ελεύθερος;
Το Tάι Τσι της οικογένειας Τσεν έχει 400 χρόνια ιστορίας, αναπτύχθηκε από τον Τσεν Γουαντινγκ (Chen Wanting) στο χωριό Τσεν-τζιανγκου, στην επαρχία της Χενάν στην Κίνα. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα πυροβόλα όπλα, το Τάι τσι αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο ως πολεμική τέχνη για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της αυτοάμυνας και της μάχης σώμα με σώμα. Παρ 'όλα αυτά η εκπαίδευση και η εξάσκηση του ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την φροντίδα και ανάπτυξη της σωματικής και πνευματικής υγείας του ατόμου. Το περιεχόμενο της εξάσκησης Τάι τσι περιλαμβάνει μια ισχυρή έμφαση στη συνεργασία πρακτικής εξάσκησης και αυτο-ανάπτυξης, που επικεντρώνεται πάνω στην καλλιέργεια των τριών παραμέτρων, του σώματος, του νου και του πνεύματος. Μέσα από το συνδυασμό και την ισορροπημένη εστίαση στην υγεία και την αυτοάμυνα, στην εξάσκηση εσωτερικά και εξωτερικά, ενσωματώνοντας τις αρχές του γιν - γιανγκ ή της αλλαγής, το Τάι τσι είναι μια ενιαία και ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη.
"Πριν πάρα πολλά χρόνια, δε θυμάμαι πόσα ακριβώς, σε μια χώρα μακρινή ζούσε μια φυλή ινδιάνων. Ο ινδιάνος αρχηγός της φυλής είχε μια πανέμορφη και νέα κόρη που όλοι θαύμαζαν αλλά κανένας δεν είχε αγγίξει ακόμα. Μια μέρα όπως καθόταν έξω από τη σκηνή του ο μεγάλος αρχηγός, τον επισκέφτηκε ο Άνεμος και του είπε:
Ο μύθος λέει ότι, κάποτε, ο βασιλιάς Ravana απήγαγε την βασίλισσα Sita και την κρατούσε αιχμάλωτη στο νησί του, μακρυά από τον αγαπημένο της,τον Rama. Όσο και να προσπαθούσε να τη διεκδικήσει και να την κάνει γυναίκα του, εκείνη αρνιόταν και του απαντούσε
Ο Χαιρετισμός στον Ήλιο αποτελεί μιαν ολοκληρωμένη πρακτική της Yoga που βασίζεται στην αλληλουχία συγκεκριμένων στάσεων (asanas) του σώματος. Οι θέσεις αυτές συνδέονται με κίνηση, ρυθμό και αναπνοή. Surya στα σανσκριτικά μεταφράζεται ως Ήλιος και Namaskar σημαίνει Χαιρετισμός. Ο Ήλιος συμβολίζει την πνευματική συνειδητότητα. Σε ενεργειακό επίπεδο εκφράζεται με το Pingala/Surya Nadi (ενεργειακό κανάλι που μεταφέρει τη ζωτική, ζωοδόχο ενέργεια στο σώμα μας, την Prana). Πρωταρχικός σκοπός της πρακτικής των Χαιρετισμών στον Ήλιο είναι να αφυπνίσει την ηλιακή (Yang) ενέργεια μέσα μας, αναζωογονώντας πλήρως ολόκληρο το σώμα, ενώ, παράλληλα, ενισχύει το στοιχείο της φωτιάς (Agni). Η εσωτερική μας φλόγα εξαλείφει ό,τι πλέον δεν μας εξυπηρετεί, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό, και πυροδοτεί με αυτοπεποίθεση και σιγουριά τις προθέσεις μας. Υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με το δάσκαλο και το εκάστοτε σύστημα της Yoga. Ίσως από τις πιο διαδεδομένες εκδοχές είναι ο Κλασικός Χαιρετισμός στον Ήλιο που συνήθως εφαρμόζεται στα μαθήματα του συστήματος Hatha (με μικρές τροποποιήσεις από σχολή σε σχολή), και ο 1ος και ο 2ος Χαιρετισμός στον Ήλιο - ιδιαίτερα αγαπητοί στους
Στην Μυθολογία των Ινδών, Chandra είναι ο Θεός του Φεγγαριού. Με βάση το μύθο, κάποτε, ψηλά στο νυχτερινό ουρανό, το Φεγγάρι, ο Chandra, κατοικούσε μαζί με τις 27 συζύγους του. Οι 27 αυτές γυναίκες του ήταν αδελφές μεταξύ τους και αποτελούσαν αστέρια του ουρανού. Για να τις παντρευτεί και τις 27, ο Chandra, το Φεγγάρι, είχε υποσχεθεί στον πεθερό του ότι θα τις αγαπούσε όλες ισάξια και δεν θα έκανε διακρίσεις ανάμεσά τους. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός και ο Chandra άρχισε να δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στη Rohini, που ήταν και το πιο λαμπερό απ'όλα τα αστέρια, παραμερίζοντας τις υπόλοιπες. Ο πεθερός του οργίστηκε που ο Chandra δεν κράτησε την υπόσχεσή του και καταράστηκε το Φεγγάρι να ξεθωριάζει και να πεθαίνει αργά. Για να μείνει ο Chandra ζωντανός, ο Θεός Shiva παρενέβη και τοποθέτησε το Φεγγάρι στα μαλλιά του για να ρουφάει από το Θεό το αθάνατο νέκταρ. Έτσι, το Φεγγάρι ρουφάει το θεϊκό νέκταρ, γεμίζει με φως και ζωή και μετά αργά πάλι ξεθωριάζει και βυθίζεται στο σκοτάδι. Με κάθε γουλιά ζωντανεύει και αργά πεθαίνει ξανά. Έτσι το Φεγγάρι είναι αιώνια συνδεδεμένο με το φως και το σκοτάδι, τη ζωή και το θάνατο. Ο Chandra συμβολίζει το νου. Τη μια στιγμή ο νους μας προσκολλάται σε κάτι, βρίσκουμε κάτι ενδιαφέρον, και την άλλη στιγμή το ενδιαφέρον αυτό έχει ξεθωριάσει. Ο νους όπως και το Φεγγάρι έχει την τάση να αντανακλά το φως και όχι να το παράγει. Όταν αναζητούμε φως έξω από τον εαυτό μας τότε παγιδευόμαστε σ'ένα ατελείωτο κυνήγι αστεριών όπως ο Chandra που για το πιο λαμπερό αστέρι καταράστηκε από τον πεθερό του. Αναζητούμε φως έξω από εμάς γιατί δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την ακτινοβολούσα φύση της ύπαρξής μας. - Οπότε θυμόμαστε να στρεφόμαστε προς τα μέσα, και να αναζητάμε τον προσωπικό μας εσωτερικό Ήλιο!
Καθώς αλλάζει η οπτική με την οποία βλέπουμε τον κόσμο, ρίχνουμε νέο φως σε παλιές συνήθειες συμπεριφοράς και ύπαρξης. Οι ανεστραμμένες θέσεις στη Yoga (όπως Sarvangasana, Sirsasana, Viparita Karani, κτλ) θεωρείται ότι βελτιώνουν την ψυχική υγεία καθώς αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και μειώνουν το άγχος. Αντιστρέφοντας την επίδραση της βαρύτητας, μαθαίνουμε να ξεπερνάμε τους φόβους μας και ν΄ανακαλύπτουμε νέες δυνατότητες του σώματος και νέους τρόπους σκέψης.
Στην Ινδική Μυθολογία ο Garuda είναι ένα θεϊκό πλασμά-πουλί με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι, ράμφος και φτερά αετού. Παρουσιάζεται ως βασιλιάς των πουλιών, φίλος των ανθρώπων και εχθρός των φιδιών. Είναι το πουλί που μεταφέρει το θεό Vishnu. Όταν ο Garuda βγήκε από ένα τεράστιο αυγό, ακτινοβολούσε όσο ένα εκατομμύριο Ήλιοι μαζί, και οι υπόλοιποι θεοί από φόβο του ζήτησαν να μικρύνει σε μέγεθος και ενέργεια. Όπως ο Garuda ήταν αναγκασμένος να ελένξει και να περιορίσει τις δυνάμεις του, έτσι και ο άνθρωπος ως πνευματική ύπαρξη με άπειρες δυνατότητες έχει περιοριστεί σε ένα υλικό σώμα. Για να μπούμε στη συγκεκριμένη asana επιτρέπουμε πρώτα στο σώμα μας να ανοίξει, να απλωθεί, να ψηλώσει και έπειτα αρχίζουμε να διπλωνόμαστε, να μαζευόμαστε και να μικραίνουμε σε μέγεθος, περιορίζοντας τις δυνατότητές μας. Οι Αετοί θεωρούνται ισχυρά και εντυπωσιακά πουλιά διότι μπορούν να πετάνε για πάρα πολλή ώρα χωρίς να χρειάζονται να ξεκουραστούν και αυτό συμβαίνει διότι αφήνονται στα ρεύματα του αέρα. Με την ίδια λογική, κάθε φορά που μπαίνουμε στη Garudasana, αφηνόμαστε στη ροή της ενέργειας βιώνοντας το παρόν χωρίς αντίσταση. Η σωματική ισορροπία που απαιτείται στη θέση έχει στόχο να επιδράσει σε πνευματικό επίπεδο καθώς ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε αντίθετες δυνάμεις: θηλυκή και αρσενική, χαλάρωση και προσπάθεια, κίνηση και ακινησία. Namaste
Αναπνέουμε άρα υπάρχουμε! Αναπνέουμε αδιάκοπα.. άλλες φορές γρήγορα, άλλες αργά, άλλες φορές βαθιά, άλλες λίγο πιο επιφανειακά.. αλλά αναπνέουμε αδιάκοπα... Ο ρυθμός της αναπνοής είναι ο χορός τον συναισθημάτων! Κάθε συναίσθημα και άλλο μοτύβο. Βρες το ρυθμό της αναπνοής που σε συντονίζει με το ρυθμό της ζωής! Βρες βάθος και ηρεμία. Η αναπνοή είναι ζωή! Εκτίμησε την κάθε σου αναπνοή σαν να εκτιμάς την κάθε στιγμή της ζωής σου.
Αφιέρωσε λίγες στιγμές σήμερα για Anuloma Viloma ή αλλιώς Εναλλασσόμενη Αναπνοή. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διπλώνω προς το εσωτερικό της παλάμης το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού κλείνω το δεξί ρουθούνι και εισπνέω από το αριστερό ρουθούνι. Με το παράμεσο δάχτυλο του δεξιού χεριού κλείνω το αριστερό ρουθούνι και εκπνέω από δεξιά. Εισπνέω από το δεξί ρουθούνι (κλειστό το αριστερό), εκπνέω από το αριστερό (κλείνω το δεξί). Έτσι ολοκληρώνω έναν γύρω. Συνεχίζω για λίγα λεπτά τουλάχιστον. Στην ουσία, κάθε φορά όταν το ένα ρουθούνι είναι ανοιχτό το άλλο είναι κλειστό. Για να εκπνεύσω κάθε φορά αλλάζω ρουθούνι. Μια από τις πιο ευεργετικές και εξισορροπιστικές τεχνικές αναπνοής στη Hatha Yoga. Namaste