Αφιέρωσε λίγες στιγμές σήμερα για Anuloma Viloma ή αλλιώς Εναλλασσόμενη Αναπνοή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διπλώνω προς το εσωτερικό της παλάμης το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού κλείνω το δεξί ρουθούνι και εισπνέω από το αριστερό ρουθούνι. Με το παράμεσο δάχτυλο του δεξιού χεριού κλείνω το αριστερό ρουθούνι και εκπνέω από δεξιά. Εισπνέω από το δεξί ρουθούνι (κλειστό το αριστερό), εκπνέω από το αριστερό (κλείνω το δεξί). Έτσι ολοκληρώνω έναν γύρω. Συνεχίζω για λίγα λεπτά τουλάχιστον. Στην ουσία, κάθε φορά όταν το ένα ρουθούνι είναι ανοιχτό το άλλο είναι κλειστό. Για να εκπνεύσω κάθε φορά αλλάζω ρουθούνι.

 

Αναπνοή:

Η Εναλλασσόμενη Αναπνοή μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνική της πλήρης αναπνοής (εισπνοή - γεμίζει η κοιλιά και μετά ο θώρακας, εκπνοή - αδειάζει ο θώρακας και μετά η κοιλιά). Η ροή της αναπνοής είναι ομαλή, απαλή, αργή, χωρίς ήχο, χωρίς απότομες κινήσεις και χωρίς πίεση. Η επίγνωση μπορεί να είναι 1) στην αναπνοή, 2) σε εσωτερικό νοητικό μέτρημα της αναπνοής, 3) στην περιοχή του 6ου τσάκρα.

 

Ευεργετήματα:

Μια από τις πιο ευεργετικές και εξισορροπιστικές τεχνικές αναπνοής στη Hatha Yoga. Προσφέρει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα και απομακρύνει αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα. Βοηθάει τον οργανισμό να καθαρίσει από τις τοξίνες.  Ωφελεί και διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου αναπτύσσοντας τις δυνατότητες του. Αποφορτίζει το στρες και επιφέρει συγκέντωση, γαλήνη και διαύγεια. Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και αυξάνει την αίσθηση ενέργειας και ζωτικότητας. Σύμφωνα με την ενεργειακή ανατομία της Yoga απομακρύνει τα πρανικά εμπόδια, επιφέρει ροή στο σουσούμνα νάντι και οδηγεί σε βαθιά κατάσταση διαλογισμού.


 

Namaste!