Στην παράδοση της Yoga (Raja Yoga) υπάρχουν οκτώ μέρη. Το ένα από αυτά (το τρίτο στη σειρά) είναι η εξάσκηση των asanas.  Asana σημαίνει σταθερή και άνετη στάση. Η θέση που είναι σταθερή και άνετη μπορεί να προάγει διαλογισμό, γιατί το σώμα δεν ενοχλείται και ο νους δεν αποσπάται από αυτό. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες asanas στην πρακτική της Yoga από ότι πριν από 2000 χρόνια. Η πρακτική και η βελτίωση σε όλες αυτές τις asanas δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις στο σώμα (ορθοσωμία, ευλυγισία και ενδυνάμωση) ώστε να μπορεί να κάθεται άνετα στη θέση του διαλογισμού (sukhasana, padmasana, ardha padmasana, siddhasana) για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς πόνο και ενόχληση. Παράλληλα, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, ο έλεγχος του σώματος μέσα από την πρακτική οποιασδήποτε asana προάγει και τον έλεγχο του νου. Στη Yoga ο νους είναι ελεγχόμενος. Όπως λέει και η αρχαία ρήση από τα Yoga Sutras του Patanjali, «Yoga είναι η παύση των διακυμάνσεων του νου».

 

Οδηγίες για την εξάσκηση των asanas:

  • Όταν εφαρμόζεις μια asana άκου τις ανάγκες που έχει το σώμα σου αυτή τη στιγμή, αφουγκράσου το, εμπιστεύσου το και πράξε αναλόγως χωρίς εγωισμό και με αποδοχή.
  • Διατήρησε τις σωστές ευθυγραμμίσεις και παράλληλα απέβαλε κάθε περιττή μυϊκή, νοητική και συνθηματική ένταση. Πρόθεσή σου είναι να νιώθεις άνεση. Δημιούργησε στο πρόσωπο σου μια έκφραση ηρεμίας και ευχαρίστησης.
  • Μην κρίνεις το σώμα σου, απλώς βίωσε την asana και την αναπνοή. Ελευθέρωσε το μυαλό σου από το αποτέλεσμα και προσέγγισε τη στάση μόνο μέχρι εκεί που μπορείς με ασφάλεια. Απόλαυσε αυτό το στάδιο, όποιο και αν είναι, μέρα με τη μέρα εξελίσσεται, δείξε υπομονή.
  • Καλλιέργησε τη δύναμη της θέλησης. Αν η asana είναι σωματικά απαιτητική για εσένα,  διατήρησε θετική στάση και αταραξία. Ο νους μέσω του σώματος έχει την τάση να αντιστέκεται και να φυγοπονεί. Βρες εσωτερική αποδοχή.
  • Ανάπνεε με σταθερή, αργή και ήρεμη ροή. Ξεκούρασε τη συγκέντρωση σου στη διαδικασία της αναπνοής. Η αναπνοή σου είναι η γέφυρα από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό, είναι ο μηχανισμός της ζωής, είναι ενέργεια στο σώμα σου. Μείνε συνδεδεμένος/η με την ροή της. Γίνε ένα μαζί της.
  • Να είσαι παρατηρητής του βιώματος, Βίωσε τη στιγμή στην ολότητα της. Δες την εμπειρία σου να πηγαίνει πέρα από τις σκέψεις και τις λέξεις.

   Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, βρες την ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια και στην άνεση. Απόλαυσε τη διαδικασία. Το σώμα σου μόνο εσύ το γνωρίζεις, δείξε του σεβασμό, φροντίδα και ευχαρίστησέ το για την εμπειρία που σου προσφέρει.

 

Namaste

eutopia center