Στην Ινδική Μυθολογία, ο θεός Shiva είναι γνωστός και ως Nataraja - Lord of The Dance (Nata=χορός, Raja=βασιλιάς).

Ο Shiva, σε άψογη ισορροπία πάντοτε και με το ένα πόδι ψηλά, εκτελεί ασταμάτητα το "Χορό της Ευδαιμονίας", Anandatandava. Πρόκειται για τον "Κοσμικό Χορό" της Δημιουργίας και της Καταστροφής. Σε ένα από τα χέρια του κρατάει τύμπανο, τον ρυθμό του οποίου ο θεός ακολουθεί με τις κινήσεις του. Και το τύμπανο αυτό χτυπάει γρήγορα - δηλώνοντας την αρχή και το τέλος των εποχών της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε χτύπος είναι ταυτόχρονα ένας θάνατος και μια γέννηση.

Ο Χορός αυτός εκτελείται στο κέντρο ενός πύρινου κύκλου - είναι ο Χρόνος που κυλάει ατέρμονα - είναι η Samsara, η αέναη κίνηση μεταξύ Γέννησης, Ζωής και Θανάτου. Παράλληλα, όμως, η Samsara μπορεί να είναι όλα αυτά που μας επαναφέρουν ξανά και ξανά σε καταστάσεις στις οποίες εγκλωβιζόμαστε πνευματικά - συνήθειες ή τρόποι σκέψης.

Και ο Shiva συνεχίζει να χορεύει.. και είναι αδιάφορος στον πόθο και στις επιθυμίες των ανθρώπων διότι γνωρίζει ότι η υλική, φυσική πραγματικότητα αποτελεί μόνο μια ψευδαίσθηση , Maya, και ότι η βαθύτερη ουσία της ύπαρξής μας δεν επηρεάζεται από τέτοιες μεταβολές.

Η στάση του χορευτή στη Yoga (σε όλες τις παραλλαγές της) μας υπενθυμίζει ότι για να "χορέψουμε" ελεύθερα χρειάζεται να αποδεσμευτούμε από το φόβο της αλλαγής. Ο άνθρωπος, ως ον της συνήθειας, δένεται με καταστάσεις και πράγματα με αναμενόμενο αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια να του φέρνει πόνο και οδύνη.

Ο Χορός της Ελευθερίας προκύπτει μέσα από την εμπιστοσύνη μας στο σύμπαν και την εναρμόνισή μας με τη ροή του, κατανοώντας ότι κάθε θάνατος σημαίνει και μια γέννηση και μόνο έτσι δημιουργούμε χώρο για κάτι καινούριο μέσα μας!


 

Namaste