Στα σανσκριτικά το όνομα της στάσης αποτελείται από τις λέξεις “Upavistha” = καθιστή, ανοιχτή, “Kona” = γωνία και “asana” = θέση  

Από καθιστή θέση με την πλάτη κάθετη προς το έδαφος ανοίγουμε τα πόδια με τεντωμένα γόνατα. Τα δάχτυλα των ποδιών κοιτάζουν προς τον ουρανό και οι φτέρνες σπρώχνουν μακριά και ριζώνουν στη γη. Εισπνέοντας επιμηκύνουμε την σπονδυλική στήλη, εκπνέοντας διπλώνουμε τον κορμό προς τα εμπρός με την πλάτη ίσια. Βυθιζόμαστε σταδιακά. Δίνουμε χρόνο στο σώμα να συνηθίζει τη μετάβαση και τη νέα θέση. Ακούμε το σώμα μας και διπλώνουμε μέχρι το σημείο που μπορεί με ασφάλεια. Μπορούμε να ακουμπήσουμε τις παλάμες στο έδαφος ή ακόμα και τους αγκώνες ή το στήθος αν μας το επιτρέπει η ευλυγισία μας.

Σε μια προχωρημένη εκδοχή, ο μέσος, ο δείκτης και ο αντίχειρας του κάθε χεριού μπορούν να τυλιχτούν γύρω από το μεγάλο δάχτυλο του αντίστοιχου ποδιού και να βοηθάνε τη δίπλωση και επιμήκυνση του κορμού, τραβώντας τα πόδια ώστε γίνει η στάση βαθύτερη.

Αν υπάρχουν σωματικές δυσκολίες όπως δυσκαμψία στα πόδια, ευαισθησία ή τραυματισμός στην περιοχή της μέσης τότε διατηρούμε τα γόνατα λυγισμένα και χρησιμοποιούμε μία διπλωμένη κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη, ώστε να δώσουμε το κατάλληλο ύψος που θα φέρει άνεση στη στάση.

Διατηρούμε την Asana για 5 με 10 αναπνοές και ανεβάζουμε ξανά τον κορμό με την εισπνοή.

Οφέλη:

  • Προσφέρει ευλυγισία, διατείνοντας τους γαστροκνήμιους μυς, τους προσαγωγούς, τους γλουτιαίους, και τους ραχιαίους.
  • Ενεργοποιεί το πεπτικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και στα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά.
  • Λεπταίνει την κοιλιά.
  • Δρα ευεργετικά στην αρθρίτιδα.
  • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει από την κόπωση και το άγχος.
  • Προετοιμάζει το σώμα για διάφορες άλλες προχωρημένες asanas όπως: Kurmasana, Supta Kurmasana, Yoga Nidrasana, Titibasana κ.α.